Zapata störtade ner i Engelska kanalen

2019-07-25 09:53  
En skärmdump från en video som visar när Franky Zapata lyfte från Calais. Foto: Bloomberg Tictoc

UPPDATERAD. Vågor krossade Franky Zapatas dröm om att korsa Engelska kanalen med sin flygande bräda. Efter 18 kilometers färd i luften missade fransmannen den lilla plattformen för bränslepåfyllning med ett par centimeter.

Ny Teknik berättade igår om den ”flygande soldaten” Franky Zapatas planer på att korsa Engelska kanalen med sin Flyboard Air. I dag genomfördes försöket men fransmannen lyckades inte med uppdraget att flyga de 35 kilometerna mellan Sangatte, nära Calais och St Margaret´s Bay i närheten av Dover.

Efter 18 kilometers färd på tio minuter var målet att landa på en plattform, cirka en kvadratmeter stor, på en väntade båt i den engelska sidan av kanalen och hänga på sig en ny laddning med fotogen – med en totalvikt på 36 kilo - för att kunna flyga resterande 17 kilometer. Men vågor försvårade landningsförsöket. Zapata missade plattformen med ett par centimeter och hamnade i vattnet.

Zapata sade häromdagen att det var 30 procents chans att hans skulle lyckas att genomföra sin dröm om att korsa kanalen med sin egenutvecklade flygbräda. Han reviderade sedan det uttalandet till 50 procents chans.

– Vi har skapat ett nytt sätt att flyga. Vi använder inte vingar. Du är som en fågel, det är bara din kropp som flyger. Det är en pojkdröm, sade Zapata till journalister före flygningen.

Att resan skedde just den 25 juli är en hyllning till att det på dagen är 110 år sedan det första flygplanet korsade Engelska kanalen.

Läs mer om Franky Zapatas farkost här.

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt