Världens snabbaste snurr

2013-08-29 09:44  
Sfären av kalciumkarbonat sattes i rotation av en laser som snabbt växlade polarisation Foto: University of St. Andrews

Nytt rekord i rotationshastighet för konstgjorda föremål.

Forskare  vid University of St. Andrews i Skottland har lyckats få ett litet föremål att snurra med 600 miljoner varv per minut.

Enligt ett pressmeddelande är det nytt världsrekord för ett människotillverkat objekt.

Det som snurrade var en fyra mikrometer stor sfär av kalciumkarbonat som belystes av en laser i en vakuumkammare. Lasern fick sfären att både levitera och snurra runt genom snabba skiften av ljuspolarisationen. Rotationshastigheten ökades stegvis upp till rekordhastigheten där den lilla sfären plötsligt bröts sönder.

Ett syfte med forskningen är helt enkelt att ta reda på vad som händer när "större" föremål roteras snabbt. Tidigare har försöks gjorts med enstaka atomer och molekyler men sfären som nu snurrat består av miljontals atomer.

Den här typen av experiment är en del av den forskning som undersöker vad som händer i gränstrakten mellan klassisk fysik och kvantfysik. Forskarna är bland annat intresserade av att ta reda på om fenomenet kvantfriktion existerar vilket innebär att kvantpartiklars rörelse kan dämpas utan hjälp av yttre friktion.

Det nu genomförda experimentet har emelletid inte visat om fenomenet är verkligt men forskarna hoppas att vidare undersökningar kan ge svar på frågan.

Kunskap om mycket snabb rotation är även viktig när nästa generation av mikroskopiska apparater ska utvecklas.

- Dessutom är det alltid roligt att ha ett världsrekord - även om det snart slås, säger forskaren Kishan Dholakia i pressmeddelandet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer