Världens första flygande mikrorobot

2009-04-15 15:37  
Den flygande roboten är bara några millimeter bred. Foto: University of Waterloo.

Forskare i Kanada har konstruerat världens första friflygande mikrorobot försedd med gripklo. Den kan exempelvis användas för att placera mekaniska eller biologiska föremål med stor precision i renrum eller vakuumkammare.

Ovanför en konkav yta svävar en millimeterstor robot försedd med en pincettliknande gripklo.

Roboten är till det yttre en mycket enkel konstruktion och består av två ihopsatta kuber av ett magnetiskt material.

Att den svävar fritt beror på att den är placerad i ett elektromagnetiskt fält vars fokus kan flyttas genom spänningsförändringar i de spolar som alstrar magnetfältet.

På så sätt kan roboten manövereras i tre dimensioner med stor precision.

Noggrannheten i positioneringen är 13,2 mikrometer inuti en volym som mäter 3 x 3 x 2 cm.

Roboten har konstruerats av forskare vid University of Waterloo i Kanada under ledning av Behrad Khamesse som är professor och föreståndare vid Maglev Microrobotics Laboratory.

Robotens gripklo består av ett värmekänsligt material som gör att den öppnas när den blir belyst av en laserstråle och sedan stängs när lasern släcks. Med hjälp av det styrbara magnetfältet och lasern kan roboten då hämta föremål och placera dem på en annan plats.

Då kan roboten användas för att sätta samman mekaniska konstruktioner, hantera biologiska prover och även utföra mikrokirurgi.

”Vi är först i världen med att tillverka en flygande robot försedd med mikrotänger. Den kan placeras i vilket utrymme som helst och kan användas i förseglade utrymmen av en person på utsidan vilket gör den lämplig för att hantera hälsofarliga ämnen eller operera i vakuumkammare eller renrum”, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer