Varför pekar spetsen upp på vingen?

2013-05-28 14:05  
Varför finns det uppåtstående vingspetsar på flygplan? Foto: Scanpix

TEKNIKFRÅGAN. Kan du besvara frågan om uppåtstående vingspetsar på flygplan och vindkraftverk? I Ny Tekniks spalt Teknikfrågan är det ni läsare som frågar och svarar på intrikata frågor.

Fråga: Jag lärde mig en gång att uppåtstående vingspetsar i änden på flygplansvingar inte är bra. De bidrar inte själva med lyftkraft, men ökar planets vikt och skapar extra luftmotstånd. Visserligen ökar de planets totala lyftkraft genom att "hindra luften från att halka av" den tidigare vingspetsen. Men inte signifikant mycket mer än vad som förloras genom det extra luftmotståndet och extravikten.

Men nu förses alltfler flygplan med så kallade winglets. Vad är det som har förändrats? Och, om det är en bra idé, varför finns inga "winglets" på vindkraftverk, flygplans- eller fartygspropellrar?

Per Nilsson, Norrköping

Vet du svaret på Peter Nilsson fråga, eller har du nya intrikata frågor?

Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Mer om: Flygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer