Välj skärpan i efterhand

2013-04-24 14:20  
Med ett klick på mobilskärmen växlar bilden mellan olika skärpeinställningar. Foto: Focus Twist

En mobilapp tar bilder där motivet kan visas med olika skärpedjup.

Förra året utsågs kameran Lytro till en av årets bästa prylar av Popular Mechanics. Det är en så kallad "light-field"-kamera som med hjälp av ett stort antal mikrolinser fångar motivet ur lite olika vinklar. Det gör att bilden kan fokuseras i efterhand. Men kameran är relativt dyr och kostar i USA motsvarande 2 600 kronor.

För 15 kronor kan man få en liknande funktion i sin mobil. Det är priset för appen Focus Twist som finns för Iphone.

Den tar automatiskt en serie bilder med olika avståndsinställningar. Resultatet blir ett foto som på mobilens bildskärm kan presenteras med olika skärpedjup. Tekniken är alltså en helt annan än den som Lytro använder och efterbearbetningen är jämförelsevis mycket begränsad. Men det bör bli lättare att få rätt fokus i sina bilder när det finns flera att välja på.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/63354755?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="468" height="263" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer