Utforska världens gruvor

2012-11-23 10:02  
Mining Atlas informerar om världens gruvor i text och bild. Här en inzoomning av LKAB:s anläggning i Kiruna. Foto: Mining Atlas

En ny webbtjänst erbjuder virtuella besök av tusentals gruvor runt om i världen inklusive Sverige.

Den nya webbtjänsten Mining Atlas är ett måste för alla gruvintresserade.

Snabbaste sättet att bekanta sig med den är att zooma in kartfönstret som hämtar sin information från Google Earth. I Sverige finns ett tiotal klickbara markeringar som öppnar ett informationsfönster om respektive gruva.

Med ett klick på pilen i nedre vänstra hörnet får man dessutom följa med på en virtuell "flygtur" runt gruvan.

Tjänsten har även en utförlig sökfunktion som kan användas av den som registrerar sig. Där kan man filtrera sin sökning med exempelvis kategori, storlek, mineraltyp, geografisk plats och ägare. För vanliga registrerade användare visas bara de främsta sökresultaten. För att få en komplett lista krävs en prenumeration som man beställer via direktkontakt med sajten.

Vid sidan av kartan och sökfunktionen finns även en del sammanställningar som exempelvis en presentation av världens största gruvor.

- Mining Atlas är främst en plattform där gruvindindustrin kan skaffa sig information. Företagen ges även en möjlighet att marknadsföra sina projekt med hjälp av 3d-modeller, animationer och presentationer. Vi hoppas också att möjligheten att utforska världens gruvor kan bli till glädje för allmänheten, skriver Dominique Pitot från Mining Atlas i ett brev till Ny Teknik.

Tyvärr finns en del buggar i den nyöppnade tjänsten. Som att listan över sökresultaten inte visas, trots registrering. Men det ska rättas till inom några dagar, lovar Dominique Pitot.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer