Tycho Brahe i romanform

2003-11-25 23:00  
Det är inte muntert på ön Ven under 1500-talets sista decennium. Råkall vind, fukt och lera omger Stjärneborg, Tycho Brahes makalösa underjordiska observatorium. Och lika kallt är det i hans inre.

Stjärneborg av Alexandra Coelho Ahndoril. Bonniers 2003.
200 sidor. Pris 170 kronor.
Varför vägrar Tycho konsekvent att uppfylla de få förpliktelser han har mot kungen, trots att han vet att hans nonchalans skaffar honom mäktiga fiender? Varför kan han inte åbäka sig till att sköta Kullens fyr och det kungliga gravkapellet i Roskilde? Och varför envisas han med att behandla bönderna på Ven så hänsynslöst att det i längden obönhörligen måste leda till katastrof?

Visserligen gör han stora framsteg inom astronomin, men livet går i kras runt honom. Är vetenskapen verkligen värd vilka offer som helst?

Egenligen är det Kirsten, prästdottern som födde Tycho åtta barn men som han aldrig ville gifta sig med, som är huvudperson i Alexandra Coelho Ahndorils tragiska roman.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer