Tillverka eget kontorspapper

2015-12-03 09:08  
Hela kedjan för att återvinna kontorspapper kan nu ersättas av en maskin. Foto: Epson

Epson har utvecklat en kontorsmaskin som förvandlar kasserat papper till nytt.

Att återvinna förbrukat kontorspapper är en omfattande och delvis miljöstörande procedur där papperet ska samlas ihop, transporteras till återvinningscentral och sedan vidare till distributör och slutkund.

Men nu har Epson presenterat en komplett pappersfabrik som de kallar Paper Lab och sägs vara den första av sitt slag. Den placeras på arbetsplatsen och matas med kasserat kopieringspapper som först strimlas och tuggas sönder. Då slipper man besväret med att köra konfidentiella handlingar i en dokumentförstörare. Sedan blandas papperet med olika typer av bindemedel som kan få tillsatser av exempelvis färger och flamskydd. Sedan formas pappersmassan under tryck till vanligt kopieringspapper eller andra typer av papper som visitkort då det finns inställningar för olika format, tjocklek och densitet, skriver Epson i ett pressmeddelande.

Maskinens prestanda är 14 tillverkade A4-papper per minut vilket ger omkring 7 000 papper under en arbetsdag.

Maskinen ska presenteras nästa vecka på en miljökonferens i Japan där försäljningen startar i början av 2016 till ett ännu ej offentliggjort pris.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer