Takbeläggningen sänker temperaturen

2014-12-02 09:30  
Takbeläggningen reflekterar solljuset och släpper igenom värmen inifrån byggnaden i form av infraröd strålning. Foto: Stanford

Ett nytt material för takbeläggning sänker inomhustemperaturen utan energitillförsel.

Forskare vid Stanford University i USA har utvecklat ett nytt material för luftkonditionering som inte drar någon el.

Det består av en tunn film i flera lager som placeras på ett hustak. Det övre lagret reflekterar 97 procent av solljuset som då inte värmer upp byggnaden. Övriga lager släpper igenom den värmebärande infraröda strålningen inifrån byggnaden som då avges rakt ut i rymden med en frekvens som inte värmer upp luften och alltså inte bidrar till den globala uppvärmningen.

De prototyper som forskarna byggt kan ge en inomhustemperatur som är upp till tolv grader Celsius  lägre än utomhustemperaturen utan att kräva någon energitillförsel, skriver Stanford på sin webbplats.

Forskarna hoppas att deras nya material ska kunna bidra till minskade energikostnader då 15 procent av energin som används i amerikanska byggnader går åt för luftkonditionering.

Den nya beläggningen är 1,8 mikrometer tjock och består av sju lager

kiseldioxid och hafniumoxid som fästs vid ett yttre reflekterande lager av silver.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer