Svenskt V8-muller i Las Vegas

2009-01-09 09:48  

It-veteranen Kenneth Palmestål kan få en Saab att låta som en Corvette. På elektronikmässan i Las Vegas visar han nu upp sin uppfinning som får plats i bilens cigarettändaruttag.

- Jag har med mig ett antal prototyper som i princip är klara för produktion, säger Kennet Palmestål till Ny Teknik på telefon från Las Vegas.

Han tänker själv starta tillverkning med en egen design av sin Sound Racer men hoppas också att intressera tillverkare av fm-sändare att köpa hans lilla elektroniska krets.

- Man kan lätt bygga in mitt chip i de vanliga fm-sändare som förmedlar ljudet i en mp3-spelare till bilens stereohögtalare. Då kan man välja att lyssna på vanlig musik eller ”musiken” från en mullrande V8, säger Kenneth Palmestål.

Elektriska 12V-pulser
Sound Racer stoppas in i bilens cigarettändaruttag och analyserar matningsspänningen i 12 V-uttaget. Genom analysen får den information om bilens varvtal, inkoppling av fläktar och vindrutetorkare med mera.

Ur varvtalsanalysen får Sound Racer också fram information om tomgång, accelaration, motorbroms, upp- och nedväxling och glidarkörning.

Elektroniken simulerar ett ljud som skickas till bilstereon via en fm-sändare.

Amerikansk V8
Så här beskriver Kenneth Palmestål Sound Racer på hemsidan:

”Lägg i första växeln, trampa på gasen och din tråkiga, tysta bil förvandlas till en veritabel sportbil. Ljudet av acceleration, växling, tomgång, cruising etcetera är så realistiskt att dina sinnen verkligen tror att du kör en riktig supersportbil”.

”Ingen installation, ingen fininställning, sätt bara in Sound Racer i cigaretttändaruttaget, välj en frekvens på bilstereon och vrid upp volymen. Din bil kommer aldrig att bli tråkig igen”.

På hemsidan har han lagt upp en video med ljudet från en 12-cylindrig Ferrari, men till Las Vegas har han med sig ljudet från en amerikansk V8.

Startade Sound Racer i höstas
Kenneth Palmestål är en veteran i svenska it-sammanhang. Han startade Sveriges andra datorbutik – Janken Minidata Göteborg i början av 1978. Sveriges första datorbutik var Jan Nilssons Hobbydata i Malmö.

Han är också känd som uppfinnaren av reglersystemet IQtherm.

Men nu är det Sound Racer som gäller. Företaget startades i oktober i Göteborg och lanseringen av produkten Sound Racer börjar nu med Computer Electronic Show i Las Vegas.

Tio svenskar i Las Vegas

Computer Electronic Show i Las Vegas öppnades i går kväll svensk tid. Nio svenska företag har egen monter medan den tionde svensken, Accedo, är indirekt representerad genom Yahoo.

Accedo Broadbandfrån Stockholm gör tilläggstjänster för ip-tv och samarbetar med Yahoo. Produkten heter Funspot® Casual Gaming TV.

Ericssoni Kista visar sin nya modul för mobilt bredband i bärbara datorer.

DLS Svenska ABi Göteborg visar sina hi-fi-högtalare för bilar.

E&E Ingenjörsbyråi Nacka är på plats.

Jenving Technology i Ljungskile visar sina "Supra Cables" för högtalare, digital-tv, marint bruk etcetera.

Mindark, spelutvecklaren i Göteborg, visar upp sitt Entropia Universe, den virtuella världen som konkurrerar med världshitten Second Life.

Perfect8 Technologiesfrån Linköping visar upp sina högtalare - "for the connoisseur".

Primarefrån Växjö visar upp sina superdesignade hi-fi-system.

Sound Racerfrån Göteborg gör världspremiär med sitt chip som följer bilens varvtal och översätter det till ljudet från en supersportbil.

Tonium från Stockholm visar sin produkt Pacemaker - en mp3-spelare för discjockeys.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Radio Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer