Supertung fysiktävling

2011-11-30 08:28  
Om berkelium och titan slås ihop till en atom bildas grundämnet Uue med atomnumret 119.

Två forskarlag tävlar nu om att skapa universums tyngsta grundämne. Preliminärt namn är Ununennium med atomnummer 119.

Det hittills tyngsta grundämne som framställts har atomnummer 118. Nu tävlar två forskarlag om att framställa två ännu tyngre grundämnen. Trots att de ännu inte finns har de ändå fått de preliminära beteckningarna Uue och Ubn med atomnummer 119 respektive 120.

Det ena laget arbetar vid Joint Institute for Nuclear Research i Ryssland och utmanarna vid GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung i Tyskland, skriver Oslo universitets forskningsmagasin Apollon.

Planen är att bombardera en berkeliumbelagd metallplatta med fem tusen miljarder titanatomer per sekund och hoppas att atomer från de båda grundämnena slås ihop till en som då bildar Uue. Bakgrunden är att Titan har 22 protoner och Berkelium 97. Tillsammans har de alltså 119 protoner vilket är protonantalet och därför atomnumret för just Uue.

Men Berkelium är inget lättillgängligt ämne. Därför har fysiker vid Oak Ridge National Laboratory i USA för den här tävlingen framställt 20 mg av den mycket radioaktiva substansen. De båda lagen har fått tio mg var för att kunna skapa det nya grundämnet.

Här uppstår ett problem. Berkelium har en halveringstid på 320 dagar. Om ett halvår återstår därför bara omkring 5 mg av ämnet hos respektive forskarlag.

- Tävlingen är knivskarp, säger Jon Petter Omtvedt som är professor i kärnkemi vid Oslos universitet och medlem av det tävlande forskarlaget som är verksamt i Tyskland.

–Supertunga grundämnen är mycket ostabila och svåra att framställa. Det är som att hitta något okänt i yttre rymden, säger han till Apollon.

Petter Omtvedt berättar att tävlingsuppgiften ligger på gränsen till vad som är experimentellt möjligt.

Ett belysande exempel på svårigheten är att när grundämne 118 framställdes första gången lyckades forskarna producera en enda atom i månaden.

Visserligen räcker det med att skapa en Uue-atom för att vinna tävlingen. Men det räcker inte som vetenskapligt bevis.

– För att verifiera experimentet krävs att andra forskare upprepar det. I värsta fall kan det ta flera tiotals år, säger Petter Omtvedt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer