Studie visar: Din avföring är full av mikroplaster

2018-10-23 16:00  

Forskarnas studie i Finland och ytterligare sju länder visar att människor har mängder av mikroplaster i sin avföring.

– Detta är den första studien av sitt slag och bekräftar det som vi länge misstänkt, att plasten i slutändan når människans tarm, säger forskaren Philipp Schwabl vid Medicinska universitetet i Wien, under presentationen av forskningen på konferensen United European Gastroenterology.

– De minsta mikroplastiska partiklarna kan komma in i blodflödet, lymfsystemet och till och med nå levern, fortsätter han enligt Forbes.

Forskare vid österrikiska miljöorganisationen Environment Agency Austria och medicinska universitetet i Wien granskade avföring från testpersoner i åtta länder: Finland, Italien, Japan, Nederländerna, Polen, Ryssland, Storbritannien och Östterrike.

Nio olika typer av plastpartiklar hittades

Resultatet visade att samtliga testpersoner hade plastpartiklar i avföringen, ett genomsnitt av 20 plastpartiklar per 10 gram bajs. Nio olika typer av plast hittades varav polypropylen, vanligt i plastflaskor, och polyetylen, som finns i plastpåsar, var vanligast förekommande. Forskarna hittade även plast av den typ som finns i PVC-rör.

Läs mer: Snart kan EU förbjuda sugrör i plast

Deltagarna i studien fick uppge vad de åt under veckan före testerna lämnades. Samtliga uppgav att de hade druckit från plastflaskor och ätit mat förvarat i plast av något slag.

Enligt forskarna är resultatet problematiskt av flera anledningar, skriver Business Insider. Mikroplasten kan ge giftiga kemikalier och patogener en väg in i kroppen. Dessutom kan plastpartiklarna leda till att immunförsvaret i tarmarna försvagas.

Angelica Söderberg

Mer om: Plast Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer