Största obemannade krigsfartyget klart för seglats

2016-02-15 12:11  
Vid sidan av att spana efter ubåtar kan det obemannade fartyget även användas för transporter. Foto: DaRPA

Ett amerikanskt fartyg på 140 ton helt utan besättning ska spana efter ubåtar.

7 april ska en helt ny typ av krigsfartyg döpas i USA. Det har utvecklats av den militära forskningsmyndigheten Darpa och ska användas för att spana efter ubåtar. Det som gör fartyget unikt i sin storleksklass, 40 meter långt med en vikt på 140 ton, är att det är autonomt och saknar besättning. Helt på egen hand ska det under perioder på flera månader spana efter främmande ubåtar men även leta minor och frakta utrustning till andra fartyg, skriver National Defense Magazine.

Fartyget som heter ASW Continuous Trail Unmanned Vessel, ACTUV, är helt obeväpnat och kan alltså inte på egen hand attackera fientliga ubåtar men larma andra fartyg när något hittats.

Ett syfte med utvecklingen av autonoma fartyg är att spara pengar. Den nu aktuella ubåtsspanaren har en driftskostnad motsvarande omkring 150 000 kronor per dag vilket kan jämföras med dagskostnaden för en jagare som enligt bloggen Armed With Science ligger omkring sex miljoner kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer