Stor guide till 3d-skrivare

2013-01-31 13:10  

Prylsajten Engadget har publicerat en översikt av 3d-skrivare för konsumentmarknaden. 23 olika modeller presenteras där de billigaste kostar under 5 000 kronor.

Enligt Wireds tidigare chefredaktör lägger 3d-skrivarna grunden till en ny industriell revolution. Han tror att möjligheten för företag och privatpersoner att både designa och tillverka egna produkter kommer att göra fenomenet större än webben.

Under de senaste åren har en lång rad relativt billiga 3d-skrivare dykt upp  som gör att även privatpersoner kan tillverka leksaker, modeller, reservdelar och helt nya produkter i hemmet.

Men det är inte lätt att skaffa sig en överblick av marknaden. Ännu svårare blir det att bestämma vilken modell man ska välja vid sitt första köp. Till hjälp har prylsajten Engadget sammanställt en guide där en rad "framträdande" 3d-skrivare presenteras

De finns som byggsatser, färdigbyggda och nedladdningsbara ritningar där ett vanligt pris för en färdigbyggd skrivare är omkring tio tusen kronor omräknat från dollarpriset i USA som alltså inte inkluderar frakt, moms eller eventuell svensk tullavgift.

Totalt presenteras 23 olika skrivare. Men en del av dessa har ännu inte kommit ut på marknaden och är så kallade Kickstarterprojekt där utvecklarna söker finansieraing via webben.

I bildspelet som illustrerar den här artikeln har Ny Teknik valt ut de skrivare som nu finns att köpa till priser i USA omräknat till svenska kronor.

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare CAD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer