Spacex redo för höghöjdstest av Starship

2020-11-25 10:30  

Rymdskeppet som ska ta oss till Mars ska testköras på 15 kilometers höjd. ”Kanske en chans på tre att Starship landar oskadd”, enligt Elon Musk.

Utvecklingen av Starship går nu in i en ny fas. Nästa vecka ska Spacex göra det första höghöjdstestet av sitt nya rymdskepp, uppger bolagets grundare Elon Musk.

Beskedet kommer efter lyckade marktester av motorsystemet på Starships åttonde prototyp, SN8. Om allt går vägen ska SN8 nu upp till 15 kilometers höjd. Tidigare versioner har hållit sig på en höjd på upp till 150 meter.

Läs mer: Spacex satellit-internet nu lika snabbt som 4g-nätet

Elon Musk själv betonar att det är ett riskfyllt experiment. Han bedömer att det är en chans på tre att Starship-prototypen kan landa helskinnad efter flygturen. Samtidigt poängterar han att Spacex redan har de mer avancerade prototyperna SN9 och SN10 redo inom kort.

Exakt datum för höghöjdtestet är inte spikat, besked bör komma inom de närmaste dagarna.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer