Sonys robothund Aibo gör comeback

2017-11-02 10:13  

Sonys robothund Aibo är tillbaka. Och nu är den uppkopplad till molnet.

I väntan på superintelligent artificiell intelligens har Sony avlat fram en ny version av robothunden Aibo. Den senaste modellen är den första på över tio år: när Aibo senast syntes till hade Apple inte hunnit släppa sin första Iphone.

I sin nya skepnad ser den ut mindre som en robot och mer som en gullig vovve. Med sina 22 rörelseaxlar kan jycken vifta på svansen, vrida på eller luta sitt huvud, leka med bollar och göra vacker tass.

Den kan dessutom klia sig – en praktisk förmåga om den inbyggda fyrkärniga processorn skulle göra det varmt om pälsen. För att kunna ta emot kärlek från husse och matte har Aibo fått tryckkänsliga sensorer lite varstans på kroppen.

Den har oled-ögon, skäller med hjälp av en högtalare och tar emot röstkommandon via fyra mikrofoner. Dess ”verkliga” ögon (läs: en kamera) sitter dock i nosen och i munnen är den utrustad med slam-teknik. Slam står för simultaneous localization and mapping och innebär att Aibo kan göra ett slags kartmodell av rummet för att kunna navigera i det.

En annan nyhet jämfört de gamla Aibo-hundarna är att 2017 års modell kommer med LTE. Tanken är att den ska kopplas upp till Sonys moln för att aktivera ytterligare funktioner. Låt oss kalla det robotjycke-som-en-service. ”Dess data uppdateras kontinuerligt i molnet...med tiden kommer ditt sätt att ta hand om Aibo att påverka dess personlighet”, skriver Sony på Aibos hemsida.

Sony kommer att ta ungefär 250 kronor i månaden för denna prenumerationstjänst. Men har du redan pungat ut för själva vovven – som går på omkring 17000 kronor – är det säkert inga problem. Apport!

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt