Sond snabbvarnar för lavinrisk

2014-09-22 13:56  
Lavinprognosen från Avatech SP1 skickas via en mobil till en webbtjänst som presenterar lavinfaror runt om i världen. Foto: AvaTech

Ett nytt mätinstrument upptäcker lavinfaror 100 gånger snabbare än manuella metoder.

Med SP1 från amerikanska Avatech analyseras ett snölager på bara några sekunder. När instrumentets sond sakta pressas ner mäts snöns hårdhet vilket presenteras som en graf på en bildskärm. Om den visar att ett hårt snöskikt vilar på ett mjukare finns risk för en lavin.

En traditionell metod är att kolla det genom att gräva en grop vilket tar tid.

Det kan ta 15 till 20 minuter om det ska göras manuellt, skriver företaget på sin webbplats.

Om det räckte med att gräva bara en grop vore det inget större problem. Men om ett stort område ska undersökas kan det ta en vecka innan det är genomsökt. Med SP1 kan motsvarande kartläggning göras på några timmar.

Grafen som visas på bildskärmen kan via Bluetooth skickas över direkt till en mobil som sänder informationen vidare till webbtjänsten Avanet där lavinfaror runt om i världen presenteras.

Men SP1 är inte en konsumentprodukt. Målgruppen är de som yrkesmässigt har behov av lavinprognoser som skidpatruller, bergsguider, turistföretag och forskare som har den lavinkunskap som behövs för att kunna använda instrumentet på rätt sätt.

Säljstarten är planerad till senare i höst och priset för en SP1 kommer att ligga omkring motsvarande 16 000 kronor. Related content

Jan Melin

Mer om: Lavin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer