Sommarspelen 2020 ska bli en "vätgasolympiad"

2015-09-22 08:04  
Vätgasen till olympiaden i Tokyo ska bland annat fraktas i nyutvecklade tankbåtar. Foto: Kawasaki Heavy, Japan Sport Council

Japan ska använda olympiaden 2020 för att marknadsföra "vätgassamhället".

Sommarolympiaden 2020 i Tokyo ska användas för att introducera vätgas som en viktig energikälla. Då ska minst 100 vätgasdrivna bussar användas för transporterna från och till de olika tävlingsarenorna, skriver Wall Street Journal.

Samtidigt hoppa stadens myndigheter att det lagom till invigningen av olympiaden ska rulla minst 6 000 vätgasdrivna privatbilar på stadens gator.

Toyota säljer redan en sådan bil medan Honda kommer med sin 2016 och Nissan 2017.

För att möjliggöra detta planeras en omfattande infrastruktur med tankstationer för vätgas och olika sätt att transportera vätet till bränsledepåerna.

För detta är Tokyos myndigheter beredda att satsa omkring motsvarande tre miljarder kronor varav en del ska gå till rabatter på vätgasdrivna fordon.

Även de tre japanska biltillverkarna som satsar på vätgasdrivna bränslecellsbilar deltar i utbyggnaden av tankstationsnätet och ska tillsammans sponsra detta med motsvarande 400 miljoner kronor.

Vid sidan av att använda vätgasen som fordonsbränsle ska även storskaliga bränsleceller producera elkraft till olympiabyggnader som mediacenter och de tävlandes bostäder.

Men vätgasen som ska driva bränslecellerna i kraftverken och fordonen kommer till stor del att produceras utomlands och bland annat fraktas från anläggningar i Australien där råvaran för vätgasen är lågvärdigt kol. De transporterna ska bland annat ske med tankbåtar för komprimerat flytande väte som nu utvecklas av Kawasaki Heavy Industries.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer