Snabbt internet till havs

2014-11-06 12:32  

Internetförbindelsen för fartyg till havs ska bli tio gånger snabbare.

Carnival Corporation som är världens största kryssningsrederi ska ge passagerare och besättning på alla sina 101 fartyg mycket bättre internetuppkoppling både i hamn och till havs.

Hastigheten kommer att bli motsvarande den som erbjuds av publika wifinät till lands vilket enligt rederiet är tio gånger snabbare än vad som hittills kunnat uppnås på haven.

Nätet de ska bygga upp heter "Wifi at Sea" som är en kombination av olika anslutningsformer. Vid kaj utnyttjas vanlig wifi som automatiskt kopplas om till så kallad Long-range Wi-Fi när fartygen kastat loss och segalt i väg. Med den tekniken fungerar trådlösa uppkopplingar upp till flera kilometer via markbaserade riktade antenner. När den signalstyrkan minskar blir det satellitkommunikation via flera frekvensband som tar över internetuppkopplingen, skriver Carnival Corporation i ett pressmeddelande.

Just nu är rederiet i full färd med att sätta upp antennsystem i de hamnar som fartygen trafikerar.

Inom kort blir det premiär för Wifi at Sea i den karibiska övärlden och nästa år öppnas tjänsten för fartyg i bland annat Medelhavet och Östersjön.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer