Skaffa ett eget atomur

2011-05-12 12:42  
I atomuret finns en laser som belyser en behållare med Cesiumgas. Foto: Symmetricom

Världens minsta atomur ryms i en tändsticksask och drar sig högst en miljondels sekund per dag.

Företaget Symmetricom säger sig vara först med att lansera ett atomur för kretskortsmontering. Det är bara fyra centimeter brett och väger 35 gram.

Enligt ett pressmeddelande från Sandia National Laboratories som deltagit i utvecklingsarbetet är det nya atomuret därmed 100 gånger mindre än sina kommersiellt tillgängliga föregångare.

Tekniken som används är en laser som belyser en risgrynsstor behållare med cesium i gasform vars atomer då vibrerar med en mycket exakt frekvens.

Det är dessa pulser som används för att registrera tiden med en precision som gör att klockans felvisning blir högst en miljondels sekund per dag.

Atomuret som heter SA.45s CSAC (Chip Scale Atomic Clock) har alltså ingen egen urtavla eller annan tidvisare utan ska användas för inbyggnad i andra apparater. Alternativet till att använda ett eget atomur är oftast att utnyttja GPS-satelliternas tidgivning. Men det fungerar inte inomhus, i tunnlar, under jorden eller i havsdjupen.

GPS-signaler kan även störas av elektromagnetiska vågor varför många system inte kan förlita sig på dessa.

Atomurets minimala format gör också att effektkravet kunnat sänkas till omkring 100 milliwatt jämfört med de tio watt som konventionella atomur kräver.

Priset för det nya atomuret anges till omkring 10 000 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer