Sekundsnabb batteriladdning

2009-03-12 08:58  

Litium-jonbatterier som används i allt från mobiler till elbilar kan laddas på bara några sekunder. Forskarna som utvecklat tekniken tror att batterierna finns på marknaden inom tre år.

De allmänt använda litium-jonbatterierna är energieffektiva men tar lång tid att ladda.

Nu har emellertid forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA utvecklat en metod som sänker laddningstiden från timmar till sekunder, enligt MIT News.

Forskarna Gerbrand Cedar och Byoungwoo Kang har upptäckt att hastigheten på de litiumjoner som transporterar elektriciteten i batteriet kan ökas dramatiskt om de leds i tunnlar från batteriets yta.

Ett prototypbatteri som använder det nya ytmaterialet kan enligt forskarna laddas på 20 sekunder jämfört med sex minuter för ett batteri som inte använder det nya materialet.

Men materialet som används är inte helt nytt, bara tillverkat på ett annorlunda sätt och forskarna tror att tekniken kan lanseras kommersiellt inom två till tre år.

Vid sidan av att använda den nya batteritekniken i elektronikprodukter som bärbara datorer, mobiler och mediaspelare kan den även användas för snabbladdning av el-bilar. Men då kan laddningshastigheten begränsas om man använder den relativt begränsade effekten i vanlig hushållsel.

Jan Melin

Mer om: El-fordon batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer