Se alla Elon Musks kraschlandningar

2017-09-15 09:45  

På 15 år har Spacex gått från inget, till att kunna leverera materiel ut i rymden. Men det har varit en hel del blod, svett och explosioner för företaget. Det framgår i Elon Musks video – den visar en lång rad försök som slutade med en smäll. 

En gång är ingen gång, och 70 misslyckanden är… erfarenhet. Den regeln gäller vid raketutveckling, inte minst Tesla-grundarens bolag Spacex. 2002 tog Elon Musk initiativet till företaget, och tack vare Twitter har det alltid varit publikt. Via ägarens uppdateringar har allmänheten förmedlats både affärsnyheter och framgångar.

På sant Musk-manér får nu omvärlden ytterligare en uppdatering från Spacex. Men här är det inte framgångarna man vill dela med sig av. Nej, det rör sig om en lång rad av de misslyckanden som man dragit lärdom av – paketerat i en blooper-video.

Klippet har undertexter där varje misslyckade får en förklaring: soppatorsk, gasreglaget fastnade, motorsensorn strejkade.

Läs mer:

Läs mer: Cummins klår Tesla – blir först med ellastbil

Men alla misslyckanden har gjort att Spacex i dag ligger i framkant i jakten på kommersiell rymdfärd. 2014 fick de licens av NASA om att få flyga amerikanska astronauter. 2015 levererade de elva kommunikationssatelliter till omloppsbana. 2016 kunde man på allvar repetera sina raketlandningar – både på land och på skepp.

Tidigare i år var SpaceX första kommersiella aktör med att köra upp materiel till ISS och sedan återvända tillbaka. 

Vägen har varit lång – men kolla in videon, två härliga minuter för alla som gillar rymdraketer… och explosioner.

Felix Björklund

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer