Samsungs senaste drag: Första mobilchipet med stöd för raytracing

2022-01-18 13:07  

Samsung vill ta mobilgrafiken till nästa nivå med den nya systemkretsen Exynos 2200. Chippet, som utvecklats tillsammans med AMD, kommer sannolikt att driva kommande värstingen Galaxy S22.

Det börjar dra ihop sig. Enligt koreanska Digital Daily är lanseringen av Samsung Galaxy S22-serien bara några veckor bort.

Läs mer: Det här vet vi om Samsung Galaxy S22

Lägligt nog inför lanseringen har Samsung precis släppt en nyhet med potential att få stor betydelse för framtidens mobilspel. 

Fotorealistisk 3d-grafik

Det handlar om Exynos 2200, som är den sydkoreanska teknikjättens senaste egenutvecklade systemkrets för mobiltelefoner.

Mobilchippet är, enligt Samsung, världens första med gpu-stöd för så kallad strålspårning (ray tracing). Det är en beräkningstung renderingsteknik som används för att skapa fotorealistisk grafik. 

Läs mer: Här är allt vi vet om AR-glasögonen Apple Glasses

I grund och botten handlar om att med datorkraft bättre kunna imitera hur ljus, reflektioner och skuggor ska återges på ett realistiskt sätt i avancerad 3d-grafik.

Använder AMD:s arkitektur

För att kunna bygga in hårdvarubaserad strålföljning i sina mobilchip har Samsung tagit hjälp av AMD. 

Bolagen har samarbetat sedan en tid tillbaka, och i fjol bekräftade AMD att Samsungs nästa "flaggskepps-systemkrets för mobiler" drar nytta AMD:s rdna2-arkitekturs stöd för strålföljning samt VRS (variable-rate shading), som är teknik för att beräkna grafik i olika hastigheter på olika delar av skärmen.

 

Läs mer: Så surfar du mer anonymt på nätet (hejdå Chrome?)

Rdna2 är för övrigt samma arkitektur som går att finna i AMD:s Radeon RX 6000-grafikkort samt i spelkonsolerna Microsoft Xbox Series X och Sony Playstation 5.

Åtta Arm v9-kärnor

Exynos 2200 kommer sannolikt att driva Galaxy S22-serien, men i dagsläget är det svårt att säga vilken gpu-prestanda man kan förvänta sig av chipet. 

Enligt The Verge kommer cpu-delen på Exynos 2200 att bestå av åtta Arm v9-kärnor. Det ska röra sig om en högpresterande Cortex-X2-kärna, kombinerad med fyra energieffektiva Cortex-A510-kärnor – samt tre Cortex-A710-kärnor som ligger i mitten av prestanda och effektivitet.

Läs mer: Vändningen: Apple släpper betalmonopolet i App Store

Dessutom ska en uppdaterad npu, eller neural processing unit, ge "fördubblad prestanda" när det gäller maskininlärningsberäkningar, enligt Samsung. Förutom det ska en ny ISP-arkitektur ge stöd för bildsensorer på upp till 200 megapixel.

Exynos – eller Snapdragon i Sverige?

Samsung har för vana att använda antingen Exynos- eller Qualcomms Snapdragon-chip i sina flaggskeppsmobiler, beroende på marknad.

Läs mer: Här är Oneplus 10 Pro – årets första toppmobil

I Sverige brukar Samsung sälja Exynos-utrustade Galax S-mobiler, men om det blir så även i år återstår att se. 

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer