Läsarfråga:
Hur varierar en Airbus A350:s längd när den står på marken i plus 50 grader och när den är i luften där tempen är minus 50? Och hur är dessa expansioner och kontraktioner möjliga?
Anders L, Kôttedala
Svar:
Ett flygplan är ingen stel kropp utan konstruerat för att vara flexibelt och segt. Detta gäller både för flygplan byggda i metallegeringar och för flygplan som till stor del är tillverkade i komposit, som exempelvis A350. Stela kroppar kan spricka plötsligt genom spröda brott, medan sega brott går att upptäcka och åtgärda i tid. Ett flygplan med cirka 70 meter har en längdskillnad på cirka 20 cm i intervallet 100 grader C, baserat på legeringarnas utvidgningskoefficient.
Den inbyggda flexibiliteten gör att stora mängder ”smack” (tätningsmedel) går åt för att hålla skarvarna täta i tryckkabin och vingtankar. Samt att man även för ”plastflygplan” måste genomföra regelbundna inspektioner för att leta sprickor och delamineringar.
Bertil Klofelt, Hässelby
Svar:
Krympningen på grund av låg temperatur på hög höjd motverkas delvis av luftens friktion mot flygplanskroppen samt av övertrycket inne i flygplanet.
Röde Baronen
Läs fler läsarsvar bland frågans kommentarer.
Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se
Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.