Så kan världens första blomma ha sett ut

2017-08-03 09:06  
Forskarnas rekonstruktion av urblomman kan ha sett ut. Foto: Hervé Sauquet & Jürg Schönenberger

Franska forskare har skapat en bild av urblomma – en gemensam förfader till allt blomster vi har i dag.

Modellen som visar urblomman har tagits fram genom att kombinera kunskap om levande blommor, studier av fossiler och spelteori.

Forskarna på Université Paris-Sud föreställer sig att urblomman hade vita blad som låg i lager om tre och att den var tvåkönad – det vill säga med både ståndare och pistiller.

På bilden börjar formen på blommornas organ som en ring, men övergår sedan till en spiralform. Rekonstruktionen bygger på ett helt nytt antagande som skiljer sig från hur forskarvärlden tidigare har tänkt sig att den första blomman kan ha sett ut.

– Det skiljer sig också från hur man ser på de växter som finns idag och som anses vara väldigt ursprungliga. Som liljor och amborella till exempel, Jens Sundström, docent i växtfysiologi på SLU, för Vetenskapsradion.Ikea:s nya satsning: Hembatteri för solceller

 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer