Så dissekeras en Zlatan-sko

2014-06-27 06:00  

UNDER SKALET. Forza! Under Skalet har fått mild fotbollsfeber. I det senaste avsnittet möter programledarna de minst elektroniska prylarna som plockats isär under serien: en boll och ett par skor.

Det finns 250 miljoner fotbollsspelare i världen. Under Skalets programledare erkänner villigt att de inte hör till den skaran. Men teknik intresserar i vilken form den än tar. Nu tar Jacob Norrby och Jan Herrlin i tur med 2014 års fotbollsutrustning.

Trots att sporten inte tycks behöva mer än ett par skor och en boll har fotbollen liksom alla andra ändå lyckats bli en materialsport. Till varje VM kommer en ny boll. Skorna blir ständigt bättre och mer specialiserade.

Skorna i programmet är ett par Nike Mercurial Vapor IX ACC FG. Tillverkaren skryter högt över de specialutvecklade syntetmaterialen som ska göra skon lättare, ge mer bollkontroll och göra den mindre väderkänslig. Bland användarna ska det finnas spelare som Ronaldo, Ribéry, Neymar och Zlatan.

Niklas Dahlin

Mer om: Under Skalet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer