Så brygger du godare kaffe

2016-06-15 13:09  
Kyl kaffebönorna innan de mals så smakar kaffet bättre. Foto: All Over Press

Med en enkel metod kan kaffet få bättre smak och även bli drygare.

Forskare vid brittiska University of Bath har kommit på en enkel metod för att brygga godare kaffe, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

- Det viktiga är att malningen är finkornig och resulterar i så små skillnader i storlek som möjligt mellan de minsta och största kornen. Då extraheras smakämnena som bäst när kaffet bryggs, säger kemisten Christopher Hendson som är medförfattare till forskarnas rapport.

Ett sätt att nå det resultatet är att kyla kaffebönorna innan de mals. Ju kallare de är desto jämnare malning är slutsatsen som forskarna drar efter sina studier. I dessa testades olika temperaturer mellan rumstemperatur och – 196 grader Celsius.

Enligt rapporten blev största skillnaden när man jämförde kaffe som malts vid 20 grader Celsius och bönor som kylts till -19 grader Celsius innan de placerades i kvarnen.

Vid sidan av att kaffet blir godare kan man även minska kaffemängden och minska bryggtiden då mer smak frigörs när bönorna kyls innan de mals.

Jan Melin

Mer om: Kaffe

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer