Risk för snabb polomkastning

2014-10-21 13:09  
Senast de magnetiska polerna bytte plats för 780 000 år sedan tog hela omkastningen mindre än 100 år. Foto: Colourbox

Forskare tror att den magnetiska nord- och sydpolen kan byta plats under en människas livstid.

Sedan jorden bildades för drygt fyra miljarder år sedan kan magnetfältet ha bytt riktning flera tusen gånger. Senast den magnetiska nord- och sydpolen skiftade plats var för omkring 780 000 år sedan.

Tidigare har man trott att en sådan polomkastning går mycket långsamt och tar flera tusen år. Men nu har forskare från USA, Italien och Frankrike gjort fynd som tyder på att det senaste skiftet tog mindre än 100 år, skriver universitetet Berkley i ett pressmeddelande som baseras på en forskningsrapport.

Den redogör för undersökningar i Italien där man kunnat påvisa riktningen av jordens magnetfält under olika tidsåldrar genom att gräva sig ner i sedimenten på en antik sjöbotten.

De studier som gjorts av tidigare polomkastningar visar att de föregåtts av en succsesiv minskning av jordmagnetismens fältstyrka.

Under de senaste 200 åren har den magnetiska nordpolen flyttat sig omkring 100 mil och det finns nya studier som visar att magnetfältets styrka nu minskar tio gånger snabbare än normalt. Det har lett till att vissa geofysiker tror att nästa polomkastning kan ske inom några tusen år, skriver Berkeley.

Tidigare polomkastningar verkar inte ha lett till några katastrofer men idag skulle ett skifte kunna inducera strömmar i våra elnät som då kan slås ut. Då jordens magnetfält är ett skydd mot viss kosmisk strålning kan en försvagning eventuellt även leda till fler cancerfall.

Jan Melin

Mer om: Kompass

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer