Redigera din video<br/>helt automatiskt

2011-09-21 13:39  

En ny gratis webbtjänst erbjuder automatisk videoredigering. Ny Teknik har testat.

I morse filmade jag hela min promenad hemifrån till Ny Tekniks redaktion genom ett regnigt Stockholm. Det resulterade i en video på 38 minuter som var precis lika tråkig som man kan gissa.

På plats framför datorn laddade jag upp videon till den nya webbtjänsten Magisto.

Där bearbetades den automatiskt och klipptes ihop till den 1:23 minuter långa video som illustrerar den här arikeln.

Ganska väl valda klipp, snygga övergångseffekter och ett synkat ljudspår.

Visserligen inget mästerverk men oändligt mycket bättre än originalet.

Syftet med Magisto, från det israeliska företaget med samma namn, är att erbjuda snabb och ganska proffsig redigering till allmänheten.

– Alla människor filmar timtals med video men få vet vad de ska göra med sina filmer. Vanligt folk redigerar inte sina filmer då det kan vara svårt och de flesta vare sig vill eller har tid att lära sig redigeringsprogrammen, säger Magistos vd Oren Boiman i ett pressmeddelande.

De egna färdiga filmerna som processats kan beskådas på Magistos webb eller kopieras över till Youtube med ett musklick.

I den automatiska redigeringen används en patentsökt bildanalyseringsteknik som sägs hitta de bästa scenerna som är ”begravda i långa, tråkiga videor med låg kvalitet”. Tekniken bygger bland annat på algoritmer som hittar ansikten, landskap, djur, leksaker, zoomningar och fartfyllda sekvenser. De utvalda scenerna klipps sedan ihop med olika typer av övergångar och andra effekter som ger videon ett lite mer proffsigt intryck.

Att använda Magistos webbtjänst är mycket enkelt. Välj ut en egen film, skriv in en titel och välj ett ljudspår. Antingen ett eget eller något av de som erbjuds av Magisto och ladda sedan upp filmen, vilket kan ta lite tid. Jag fick vänta i 15 minuter på att min video på 537 Megabyte skulle kopieras över till Magistos servrar.

Men sedan blir väntan ännu längre. Det dröjde nästan tre timmar innan jag via e-post fick veta att min video var klar för premiärvisning.

Vid sidan av lång väntetid finns även en del andra detaljer som kunde vara bättre.

Videon som produceras krymps exempelvis till formatet 640 x 360 bildpunkter när originalet är på 1280 x 960 bildpunkter.

En annan nackdel är att man inte direkt kan spara den färdiga filmen i den egna datorn. För att se videon får man antingen gå till Magistos webb eller till Youtube där man kan placera sina filmer. Väl på plats där finns det emellertid olika sätt att kopiera över videon till den egna datorn.

Dessutom skulle det inte skada med lite mer inflytande över hur den egna videon ska redigeras. Men de här nackdelarna kanske elimineras senare. Tjänsten som erbjuds nu är helt gratis men det finns även planer på en betalversion, skriver Cnet. Den ska bland annat erbjuda HD-kvalitet, möjlighet till nedladdning och viss styrning av redigeringen. Magisto sägs också planera att släppa en mobilapp för automatisk redigering.

Ny Tekniks bedömning är emellertid att tjänsten redan idag funkar bra och kan vara ett utmärkt hjälpmedel för att förvandla långa tråkiga videor till något sevärt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer