Rätt riktning i bilen - lösningen

2000-08-23 13:00  
Ja, det är en avsevärd risk. Till exempel kan det finnas högtalare eller motorer i dörrarna, med permanentmagneter som påverkar kompassen. Koncentrationen av järn kring exempelvis växellådan kan också ha stark inverkan.

En bekant till problemförfattaren var rädd för att bli körd en lång och dyr omväg när han tog taxi i en främmande stad, och tog därför fram sin kompass. Det är en tvivelaktig metod. Det kan också vara värt att erinra om att en orienteringskompass inte visar fel under en kraftledning, eftersom nålen inte kan följa med i strömmens snabba växlingar med 50 Hz. Däremot kan det bli felvisning i närheten av berg med järnmalm. För ett antal år sedan blev det stor uppståndelse i en orienteringstävling när deltagare påstod att kompassen visade fel. De hade med häftklammer satt fast startkortet i en plastfickan, tillsammans med kartan. Häftklammern var av "magnetiskt" järn, och när man lade kompassen på kartan hamnade klammern intill nålen. Vid dagens tävlingar har arrangörerna annat material i häftklamrarna..

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer