Programmet som färglägger svart-vita bilder

2016-04-04 15:53  
Svartvita bilder som färglagts automatiskt i en programvara som "gissar" de rätta färgerna. Foto: University of California

Ett program som förvandlar grsåskalebilder till färgfoton kan testas av den datorkunnige.

Forskare vid University of California i Berkeley har skapat en programvara som automatiskt färglägger svart-vita bilder. Med maskininlärning har de utvecklat en metod där över en miljon färgbilder granskats för att få fram data om färger på olika typer av föremål. När en ny svart-vit bild behandlas av programvaran identifieras föremålen och målas med samma färg som liknande objekt i de analyserade bilderna.

Färgerna i den framställda bilden blir då inte alltid de ”rätta” men kan ändå upplevas som realistiska, skriver Petapixel.

I en test fick deltagarna granska parvisa foton där det ena var ett färgoriginal och det andra samma bild som först förvandlats till en gråskalebild och sedan färglagts med den nya programvaran.

I 20 procent av fallen trodde försökspersonerna att den färglagda bilden var originalet vilket är en mycket större andel än när liknade färgläggningsmetoder tidigare testats.

Forskarna har inte publicerat något lättanvänt applikationsprogram för färgläggningen men källkoden finns för gratis nedladdning för den som med lite datorkunskap vill testa metoden.

Petapixels förhoppning är att någon tillverkare av bildredigeringsprogram som Photoshop licensierar tekniken och bygger in den som ett filter i sitt program.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer