Poloniummannens testamente

2007-06-19 23:00  

Den mördade avhoppade agenten Alexander Litvinenko berättar postumt i en nyutkommen bok om hur KGB- och FSB-agenter ägnar sig åt mord, terrorism, utpressning och försingring. Allt med president Putins goda minne.Teckning Kaianders Sempler

Minns ni Alexander Litvinenko, den avhoppade före detta ryske KGB-agenten som mördades med radioaktivit polonium i London i november 2006? Saken var förstasidesstoff i alla världens tidningar.


Inte konstigt. Dramat innehöll alla ingredienser som kännetecknar en bra kriminalgåta - hemliga agenter, mystiska möten, oförklarlig sjukdom, radioaktivitet och ond bråd död.

Under flera veckor låg Litvinenko på intensivvården, men blev bara sämre och sämre. Läkarna förstod att han blivit förgiftad, men kunde inte begripa med vad och hur. Från sjuksängen hävdade Litvinenko envist att det var president Putin och den ryska säkerhetstjänsten FSB som försökte tysta honom. Han visste för mycket.

Anledningen till att läkarna inte förstod att han fått i sig ett radioaktivt ämne var att polonium 210 bara ger ifrån sig alfastrålar, och de har så kort räckvidd att de inte når ut genom huden. Men strålningen förstörde sakta hans organ inifrån. Efter tre veckor dog Litvinenko.Blowing up Russia av Alexander Litvinenko och Yuri Felshtinsky, Gibson Square 2007, 320 sidor. Cirkapris 10 £.Vad var det då för känslig information som Litvinenko satt inne med, och som gjorde att han mördades?

Det får man veta i den nyutkomna "Blowing up Russia", där Litvinenko via sin medförfattare Yuri Felshtinsky postumt berättar om hur före detta KGB-agenter efter Sovjetunionens fall blivit frilansagenter och lierat sig med maffiabossar och skrupelfria oligarker. Allt i avsikt att kapa åt sig stora mängder pengar genom mord, utpressning och kidnappningar.

Hela Tjetjenienkonflikten har sitt ursprung i snöd vinning, hävdar författarna. Kriget startades för att man skulle kunna förskingra statliga medel, både anslagen för krigföringen och för återuppbyggnaden.

Och bakom skurkarna står Putin, säger författarna.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer