Platt lins ger perfekta bilder

2012-08-28 09:51  
V-formade strukturer förändrar riktningen på inkommande ljusstrålar och "bryter" dem på liknande sätt som sker i en slipad glaslins. Foto: SEAS Communications

En ny typ av kameralins är lövtunn och ger bilder helt utan förvrängning.

En kiselplatta belagd med ett guldskikt kan fungera som en supertunn kameralins.

Den är bara 60 nanometer tjock och ger perfekta bilder helt utan den typ av förvrängningar som exempelvis fisheyeobjektiv ger, enligt ett pressmeddelande från Harvard School of Engineering and Applied Science, SEAS.

Forskarna vid Harvard, som utvecklat linsen, tror att den i framtiden kan ersätta de ”klumpiga” komponenter som finns i de flesta optiska system med dessa platta ytor.

I kiselplattans guldskikt har forskarna etsat fram v-formade strukturer som ändrar ljusstrålarnas riktning på ett liknande sätt som i en traditionell glaslins.

Genom att variera de v-formade strukturernas vinkel, storlek och avstånd från varandra kan man efterlikna allt från vidvinkel- till teleobjektiv.

Jan Melin

Mer om: Lins Objektiv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer