Nytt Apple-patent kan förändra Iphone

2021-08-02 12:13  

Ett nyligen godkänt patent visar att Apple har planer på att inkludera en kamera bakom skärmen på sina telefoner. Detta kan i längden leda till att nedsänkningen på framsidan av Iphone tas bort.

Apple lämnade 2019 in en patentansökning med titeln “Electronic device display for through-display imaging” som nu godkänts i USA. I ansökningen beskrivs ny teknik som kan möjliggöra att fingeravtrycksläsare samt ansiktsigenkänning fungerar via en kamera placerad under skärmen. Tekniken går bland annat ut på att minska pixeltätheten hos skärmen direkt ovanför kameran för att släppa igenom så mycket ljus som möjligt.

Ifall tekniken visar sig fungera tillräckligt bra kan nedsänkningen vid toppen av skärmen, som i dag huserar tekniken för ansiktsigenkänning, minskas något i storlek. Vidare nämner ansökningstexten att den kamera som placeras under skärmen skulle kunna användas till fotografering. Exakt hur bra bildkvalité en sådan kamera skulle ge i dagsläget vet vi inte.

Patentansökningen godkändes nyligen av det amerikanska patentverket. I andra länder, bland annat Tyskland, Japan och Kina, är processen i gång och de respektive myndigheterna kommer att göra sin egen bedömning av uppfinningen.

Det har ryktats om att nedsänkningen på skärmen ska tas bort för Iphone 14, som ska komma 2022. Men då stora företag som Apple ofta patenterar teknik som inte sedan används är det svårt att sia om framtiden. Vill du läsa mer om ryktena inför iPhone 14 har Ny Teknik samlat dem här.

Bill Burrau

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer