Nya testet: "Iphone x är en riskmobil"

2017-11-06 14:34  

Squaretrade har genomfört ett hållbarhetstest med nya Iphone x – Apples ömtåligaste Iphone någonsin.

Iphone x har landat med sin eleganta glasdesign. Men det är inte en telefon för vem som helst, den kommer med ett högt pris. Konsumenten som vill investera i en Iphone x får vara beredd att betala minst 11 000 kronor. Med den kommer också höga reparationskostnader.

Försäkringsbolaget Squaretrade har genomfört ett hållbarhetstest med den nya dyrgripen.

Utgången av testerna är ingen rolig läsning för Apple. ”Resultatet för Iphone X är katastrofalt”, skriver Squaretrade. Med den nya fram- och baksidan i glas och avsaknaden av en hemknapp blir den företagets ömtåligaste Iphone någonsin.

Läs mer:

Läs mer: Nytt test: ”Äldre Samsungtelefon bättre än nya Iphones”

I testerna har man använt sig av vetenskapliga robotar som tappar, böjer, tumlar och doppar enheterna i vatten – för att se hur de klarar av vardagen.

Så här gick det för Iphone x i hållbarhetstesterna

Fall på framsidan: Iphone x splittras vid första fallet. Skärmen slutade att fungera och funktionen för ansiktsigenkänning slutade även den att fungera.

Fall på sidan och baksidan: Det förvånar Squaretrade att just det är fallet orsakade störst skada. Kosmetiska skador utvändigt samt att skärmen slutade att fungera. Vid fallet på baksidan splittrades bakpanelen och lösa glasskärvor gjorde mobilen svår att hålla.

Vattentest: Precis som Iphone 8 klarade sig Iphone x 30 minuter på cirka 1,5 meters djup.

Höghastighetsfall: Det här är tänkt att simulera att fall från till exempel ett tak. Sprickor både fram och bak. Och vitala funktioner som face id slutade att fungera.

Tummeltest: En minut i tumlaren gjorde inte Iphone x glad. Skärmen fungerade förvisso genom sprickorna, men hemkommandot slutade fungera. Vilket skulle kunna göra att användare fastnar i appar.

Reparerbarhet: Iphone x har en tunnare och dyrare oled-skärm som kostar mer att byta ut, ett mindre moderkort, fler kablar och ett delat batteri som är svårare att ta ut. Det är kanske anledningen till att reparationskostnaden Apple anger för Iphone x är svindlande 3 063 kronor för skärmbyte och 5 909 kronor för ”övriga” reparationer, som Ny Teknik har skrivit om här.

En Iphone x går alltså loss på 11 000 kronor. Men priset för telefonen riskerar alltså att bli betydligt högre, hävdar Jason Siciliano, vice president global creative director på Squaretrade.

– Apple har hävdat att glaset är det tåligaste hittills i en smartphone. Trots det är Iphone x den ömtåligaste Iphone vi någonsin testat, säger Jason Siciliano. Iphone x skörhet kombinerat med en kostnad på närmare 6 000 kronor för de flesta reparationer, gör definitivt Iphone x till en riskmobil.

Viktor Krylmark

Mer om: Iphone Iphone X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer