Nya rön om exoplaneters atmosfär

2007-12-11 23:00  

Astronomer har funnit att många av de nyfunna fjärran exoplaneterna kommit så nära sina moderstjärnor att de svällt upp som ballonger.

Hittills har astronomernafunnit drygt 260 extrasolära jätteplaneter av Jupitertyp. Men till skillnad från Jupiter går de flesta av dem i banor mycket nära sina moderstjärnor. Inte mindre än 115 av dem har banor mindre än 0,035 AU (en astronomisk enhet = jordbanans radie). När planeten kommer så nära stjärnan säckar dess inbygda termostat samman. Atmosfären kyls normalt av att H3+-joner i dess atmosfär strålar kraftigt i infrarött. Men kommer planeten alltför nära stjärnan bryter systemet samman, temperaturen ökar ohämmat, och atmosfären, som i vanliga fall utgör en tiondel av jätteplanetens radie (den kan jämföras med skalet på en apelsin), sväller upp till hundratals gånger sin volym för att sedan blåsas bort av solvinden.

– Att jätteplaneterna hamnat så nära sina stjärnor beror på att de har bromsats av gas i den skiva ur vilken planeterna bildats, säger Steve Miller vid University College i London. Tyvärr har de under tiden sugit upp alla eventuella jordliknande planeter av bara farten. Så i sådana planetsystem lär det inte finnas något liv.

Hoppsan. Är det någon risk att detta händer i vårt solsystem? Att Jupiter plötsligt får för sig att lämna sin bana och närma sig jorden?

– Nej, knappast, säger Steve Miller.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer