Nya Macbook Pro 13 tum får uppdaterat tangentbord

2020-05-05 11:31  
Välbekant yttre. Nya Macbook Pro 13 från våren 2020 har ett unibody-chassi i aluminium. Största nyheterna är i stället ett nytt tangentbord – och tionde generationens Intelprocessorer i lyxversionen av datorn. Foto: Apple

I och med nya Macbook Pro 13 tum slutar Apple helt med det hatade tangentbordet som har upprört användare sedan 2016.

Bye, bye butterfly

När Apple i går måndag lanserade en ny, uppdaterad modell av Macbook Pro 13 tum är det adjöss med den hårt kritiserade tangentbordskonstruktionen som på svenska kallas för fjärilsmekanismen.

Det finns flera nyheter som är intressanta med årets 13-tummare av Macbook Pro. Men i ärlighetens namn är det sannolikt det nya tangentbordet som kommer att göras störst intryck på flest användare.

Läs mer: Apple släpper billigare och snabbare Macbook Air

Butterflykontrustruktionen dök upp 2016, och har retat gallfeber på många genom åren. Dels för att konstruktionen har visat sig vara bristfällig, med trasiga tangenter som följd. Dels för att tangentbordet har haft en relativt kort slaghöjd.

Efter många om och men valde Apple att släppa ett nytt tangentbord som gjorde premiär på den nya 16-tumsversionen av Macbook Pro. Den nya konstruktionen döptes till magic keyboard på Applespråk, och togs väl emot.

"Resultatet är åtminstone en otroligt mycket bättre skrivupplevelse. Jag kan inte annat än hoppas att Apple tar med sig den här tangentbordsdesignen till resten av modellprogrammet", skrev Ny Tekniks Simon Campanello i sin recension.

Nya Macbook Pro har fysisk esc-knapp

Nu har det visat sig att Ny Tekniks Simon Campanello har fått sin önskan igen. I mars kom den tredje generationens Macbook Air, även den utrustad med det nya tangentbord.

Och nu när Apple, drygt en och halv månad senare, lanserar årets upplaga av Macbook Pro 13 tum blir det spiken i kistan för fjärilsmekanismen. I och med det finns inte butterfly-tangentbordet kvar hos någon av Apples nya datorer.

Läs mer: Nu finns Apples svindyra tangentbord (och datorhjul) att köpa

En sak som Apple dock valt att behålla på den nya 13-tummaren är den lillla pekskärmsremsan, touchbar, ovanför tangentbordet. Här ligger bland annat funktionsknapparna, men vilka digitala knappar som syns på den lilla skärmen kan till viss del förändras beroende på vilket program som är öppet.

Längst upp till höger finns en fingeravtrycksavläsare (touch id). På motsatt sida om touchbar finns numera också en fysisk escape-tangent.

Tionde generationens Intel i5-processorer

Men det är inte bara tangentbordet som är uppfräschat hos nya Macbook Pro 13. Under huven på de dyrare varianterna av datorn finns tionde generationens fyrkärniga Intel i5-processorer. Men får att få den typen av processorkraft måste man vara beredd att betala ett riktigt saftigt pris, från 24 500 kronor och uppåt.

Läs mer: Analys: Nya tekniken gör Ipad Pro banbrytande

Grundmodellen av Macbook Pro 13 tum är utrustad med åttonde generationens fyrkärniga i5-processorer, med stöd för turbo boost-hastigheter upp till 3,9 GHz.

Värstingvarianten av datorn klarar dock turbo boost upp till 4,1 GHz, och har en ny grafikprocessor i form av Intel Iris Plus Graphics. GPU:n ska ge åttio procent snabbare grafik än tidigare modellen, och klarar full 6k-upplösning (6016 x 3384 bildpunkter) om datorn ansluts Apples Pro display XDR-skärm.

4 TB:s lagring - för den som kan betala

Grundkonfigurationen för datorn, som kostar drygt 17 000 kronor, ger 8 gigabyte ram (lpddr3). Arbetsminnet kan dock byggas ut till 32 gigabyte (lpddr4x). Lagringskapaciteten hos nya Macbook Pro börjar på 256 gigabyte (ssd). För 15 000 kronor extra kan det utökas till max 4 terabyte hos värstingversionen.

Lite beroende på hur mycket du är beredd att betala kan du få antingen två eller fyra Thunderbolt 3/usb c-portar. Alla datorer har en 3,5-millimetersingång för trådade hörlurar.

Ljusstyrka på upp till 500 nits

Skärmen då? Det är en 13-tumspanel med p3-färgomfång och en ljusstyrka upp till 500 nits. Runt den högupplösta skärmen finns dock en del död yta i form av kanter. Dessa ser ut att vara tjockare än motsvarande hos många konkurrenter samt Apples egen 16-tummare av Macbook Pro.

Läs mer: Experter: Xiaomi samlar in privata surfdata på mobilen

Datorn har en unibody-chassi i aluminium som är välbekant sedan tidigare Macbook Pro-modeller. Datorn finns i färgerna rymdgrått och silver, och har ett startpris på mellan 16 995 kronor och 24 495 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Macbook Pro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer