Ny generator sparar plutonium åt Nasa

2012-11-29 10:45  
En tekniker monterar en "heat pipe" mellan reaktorn och en Stirlingmotor. Foto: Nasa

Nasa utvecklar en ny generator för framtida rymdsonder. Den gamla modellen ersätts med uran och stirlingmotorer.

Nasa försöker hitta alternativ till de plutoniumdrivna termoelektriska generatorer som genererar el i dagens expeditioner i solsystemets utkanter. En ny, experimentell skapelse gör sig av med plutoniumet.

I full skala ska den nya generatorn i stället använda en reaktor med 25 kg uran. Värmen som alstras förs över till åtta Stirlingmotorer via värmeledande "heat pipes". Den ska kunna generera 500 watt elektricitet.

Prototypen som Nasa visat upp har bara en Stirlingmotor och genererar 24 watt. De stora sonderna utanför Mars bana behöver 600 till 700 watt.

Orsaken till den nya generatorutvecklingen är att plutonium-isotopen 238Pu som används i många av dagens rymdsonder och landare börjar bli en bristvara. I USA stoppades produktionen av 238Pu 1988. De senaste tio åren har allt Nasa behövt för sina rymdfärder köpts från Ryssland. Produktionen kan komma att återupptas i USA, men under överskådlig framtid ransonerar Nasa sitt plutonium.

Niklas Dahlin

Mer om: Nasa Generator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer