Nasas Curiosity fotograferade mystisk struktur på Mars yta

2018-09-14 12:12  

En panoramaselfie av Nasas Mars-farkost Curiosity fick nätets utomjordingsteoretiker att gå i taket.

Nyligen när Nasa släppte en bild tagen av Marsfarkosten Curiosity i området Vera Rubin Ridge var det många som reagerade på en detalj i bakgrunden – nämligen vad som skulle kunna tydas som en struktur av något slag, rapporterar Metro.

Flertalet ufo-fantaster började teoretisera huruvida detta var bevis för utomjordiskt liv, och i sociala medier kom förslag på vad det kunde vara, bland annat ett rostigt rör, en cylinder eller rent av tecken på en utomjordisk bas.

Läs mer: Mars kan ha haft miljö med hav och liv

Tyvärr är sanningen inte mer spännande än att detta fenomen endast är en plattare typ av kulle i Mars landskap. Denna landskapstyp kallas mesa, är vanlig och existerar även på jorden. Däremot kan denna ”upptäckt” innebära att ifall flera liknande landskapsområden existerar på Mars, så kan den röda planeten ha en någorlunda likartad miljö som jorden.

Nasas egna ord om bilden var: ”Nasa publicerade denna panoramabild i veckan. Ett tunt lager av damm syns på Curiosity, ett resultat av en storm som svepte över Mars denna sommar. Den mörka himlen indikerar att damm fortfararnde täcker upp armosfären i augusti, då panoramabilden togs av Curiositys mastkamera.”

Christoffer Bertzell

Mer om: Mars Curiosity

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer