Musks nya tävling – är du snabbare än en snigel?

2020-07-10 13:27  

En tävling där målet är att vara snabbare än en snigel? Det kanske låter banalt, men det är faktiskt vad Elon Musks tunnelbolag Boring Company nu lanserat.

Boring Company har genom åren fått en hel del uppmärksamhet (inte minst för sin lansering av eldkastare). Men kärnverksamheten är att borra tunnlar. Och ett av målen de har är att försöka utveckla en teknik som gör att borrandet går snabbare.

Nu har de lanserat en tävling där de hoppas att de ska kunna slå en snigel i ett race. Och det är faktiskt svårare än vad det låter. I dagsläget är en vanlig snigel enigt Boring Company 14 gånger snabbare än en vanlig borr-rigg. Och kostnaden för en tunnel är ofta väldigt hög.

Den här tävlingen utmanar personer att komma med en tunnellösning som svarar på frågan: kan du vinna över snigeln?

Läs mer: Musk vill bygga partikelaccelerator med Cern

Boring Company utmanar intresset från alla (studenter, företag, hobbygrävare, etc) från världen över att designa, bygga och tävla sin egen tunnellösning.

Så vad är det som tävlingen går ut på? Jo, lagen ska borra en 30-meterstunnel med en tvärsnittsyta av 0,2 kvadratmeter (vilket motsvarar en cirkel med en halvmeters diameter).

Tävlingen kommer att ha tre kategorier: Den första är att snabbast ha borrat sin tunnel. Kategori två är att även ha lagt in en körbana som ska trafikeras av ett fjärrstyrt fordon.

Den sista kategorin handlar inte om snabbhet, utan om hur exakt man borrat. I denna kommer vägledningssystemet att utvärderas - hur långt borta är tunneln från målet?

Tävlingen drar igång våren 2021 – och är du sugen går det att skicka in en ansökan här.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer