Modellplan steg till rekordhöjd

2009-09-28 15:05  
Zouhair Mahboubi skickar iväg Blå pantern

Med elmotor och eget navigationssystem har ett modellflygplan tagit sig upp till höjden 2177 meter.

Blue Panther kallas planet som mäter ca 1 meter mellan vingspetsarna. Med 100 watts elmotor och ackumulator med kapaciteten 2100 milliamperetimmar väger planet 450 gram. Då finns även styrelektronik, gps och lufttrycksmätare ombord.

Planet har byggts av studenter vid Stanforduniversitetet och provflygningen ägde rum på Nasas försöksområde Dryden Flight Research Center i Mojaveöknen. Det är inte radiostyrt, utan ska klara navigeringen på egen hand.

När planet flyger på så höga höjder finns risk för kollision med riktiga flygplan. Skulle det komma ur kurs och förlora kontakten med markkontrollen kommer det automatiskt att nödlanda.

Det var vad som inträffade när studenterna efter 2177 metersrekordet den 11 september i år siktade mot att nå 2500 meter. Kastvindar tog planet ur kurs så att det riskerade att hamna inom luftrum reserverat för amerikanska flygvapnet.

Nödlandningstekniken fungerade, men vid landningen skadades planet och den uppmätta flyghöjden 2490 meter godkändes inte som rekord.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer