Mjölk i kaffet före eller efter mikron?

2014-10-13 06:38  
Blir kaffet varmast om man häller i mjölk före eller efter mikron? Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Blir kaffet varmast om man häller i mjölk före eller efter mikron? Hjälp Ny Tekniks tvistande läsare.

Läsarfråga:

En kollega brukar stoppa in kaffet från kaffeautomaten i mikron där han kör det lika länge varje gång. Sedan häller han alltid i kall mjölk, ur ett bestämt antal små mjölkförpackningar. Samma procedur varje gång.

Men en dag var olyckan framme! Han råkade hälla mjölken i kaffet innan han körde det i mikron! Jag försökte lugna honom med att mikron rimligtvis borde tillföra lika mycket energi, kanske till och med mer energi, till den större volymen vätska. Därför skulle kaffet få minst samma temperatur.

Han hävdade raka motsatsen. Att när kaffet värms utan mjölken så blir också kaffe- och mjölkblandningen varmare. Han ville ha en varmare kaffemjölk-blandning, men tyckte inte att det var en acceptabel lösning att öka tiden i mikron.

Vi inser att vi skulle kunna testa fram lösningen empiriskt. Men den stora risken är att vi bara skulle nå slutsatsen "det blir lika varmt" eftersom svaret till frågan ligger nere bland tusen- eller miljondelarna av en grad Celsius. Är det någon som har en lösning?

Patrik och Niklas

Vet du svaret på frågan? Maila till teknikfragan@nyteknik.se eller svara i kommentarspalten nedan. Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se


Gilla Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer