Måttband överlistade fartkameran

2014-12-16 12:22  
Ett måttband övertygade en domstol i Wales om att en fartkamera visade fel hastighet. Foto: Colourbox

På ett enkelt sätt visade en ingenjör att fartkameran mätte fel och slapp på så sätt fortkörningsböter.

När David Erasmus från Wales fick fortkörningsböter var han övertygad om att han var oskyldig. Han påstods ha kört 36 miles/h när han passerade en skola där hastighetsgränsen var 30 miles/h.

Men David Erasmus var säker på att han inte hade kört för fort. Så han återvände till skolan och kunde som ingenjör konstatera att hastighetskameran som registrerat hans hastighet var av en typ som inte använder radar. I stället fotograferade den markeringar målade i vägbanan och tog tiden för ett fordon att passera dem vilket gav hastigheten.

Då plockade David Erasmus fram sitt måttband och mätte vägmarkeringarna som var fartkamerans referens. Han konstaterade att de var 7,5 cm kortare än den standard som gäller vilket förklarar att kameran registrerade för hög hastighet. Så David Erasmus överklagade boten och domstolen godkände David Erasmus bevis och gav honom rätt.

Domstolens beslut kan nu öppna dörrarna för hundratals förare som kanske helt felaktigt åkt fast för fortkörning vid skolan och kanske även på andra platser, skriver Telegraph

- Nu ska vi själva mäta markeringarna för att se om måtten som rapporterades till domstolen stämmer och om nödvändigt överklaga domslutet, säger John McEvoy som är chef för transportmyndigheten i Carmartenshire.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Mer om: Fartkamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer