Populärteknik

Matematikern i badet

Arkimedes från Syrakusa är mest berömd för sin princip, att kroppar nedsänkta i vatten förlorar vikten av den vätska de undantränger. Men hans största bedrift var nog att han på 200-talet före Kristus fann det första embryot till en allmän integralkalkyl.

Publicerad

Det berättas att kung Hieron den andre av Syrakusa, en vis och statsklok tyrann som under sin regeringstid fört fram sin stad till den mest lysande av Siciliens städer, hade en guldsmed som han misstänkte bedrog honom. Genom att systematiskt blanda ut dyrt guld med billigt silver gjorde sig guldsmeden avsevärda förtjänster på kungens bekostnad. Det tråkiga var att kungen inte kände till något sätt att bestämma guldhalten i ett föremål och därmed kunna avslöja guldsmedens bedrägeri. Hieron vände sig därför till sin vän Arkimedes med det delikata problemet.

Arkimedes löste problemet i badet, enligt legenden. Han ska ha märkt hur hans lemmar blev viktlösa i vattnet, och när han hade funderat en stund formulerade han vad vi i dag kallar Arkimedes princip:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här