LSD kan lindra dödsångest

2014-03-06 09:55  
Lysergsyradietylamid (LSD) upptäcktes av den schweiziske veteskapsmannen Albert Hofman 1938. Foto: Acdx/Wikimedia

För första gången på 40 år har den hallucinatoriska drogen LSD använts i kontrollerade medicinska försök.

Patienter med obotliga sjukdomar i livets slutskede fick sin dödsångest lindrad av LSD.

Det hävdar forskare från Schweiz som presenterat sina studier i tidskriften The Journal of Nervous and Mental Disease.

Det är den första medicinska studien av drogen som gjorts under de senaste 40 åren, skriver New York Times.

LSD upptäcktes av den schweisiske forskaren Albert Hoffman 1938 och testades under åren av såväl militärer och medicinare ända fram till mitten av 1960-talet då den förbjöds i de flesta länder. Anledningen var att drogen då börjat missbrukas och blivit en del av hippiekulturen som växte fram i USA. I Sverige narkotikaklassades LSD 1966.

En utmärkande egenskap för drogen är att den framkallar hallucinationer som har beskrivits som både fantastiska och ångestskapande. Men i försöken som nu gjorts i Schweiz upptäckte man alltså att LSD även kan lindra ångest.

I studien ingick tolv personer som alla var allvarligt sjuka. Under ledning och noggrann övervakning fick de LSD 30 gånger under en tvåmånadersperiod där de även behandlades med samtalsterapi.

I genomsnitt lindrades deras ångest med 20 procent enligt en standardiserad mätmetod. Men det gällde bara för dem som fick en full dos på 200 mikrogram. För dem som fick lägre doser ökade i stället ångesten vilket gjorde att de senare fick större doser.

Ett år efter behandlingen kvarstod den minskade ångesten hos de försökspersoner som då fortfarande var i livet, skriver New York Times.

Då antalet patienter var så få är forskningsresultaten inte statistiskt säkerställda och forskarna vill inte dra några långtgående slutsatser av sina försök.

-Det handlar mer om ett "proof of concept", säger Rick Doblin, som är en av forskarna bakom rapporten, till New York Times.

Då experimenten inte ledde till några bestående negativa sidoeffekter för patienterna anser forskarna att deras försök kan bli en start för att åter igen börja undersöka hur droger liknande LSD kan användas för medicinsk behandling.

Jan Melin

Mer om: Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer