Liseberg bygger en ”dive coaster” i tunnel

2018-05-09 13:40  

Berg- och dalbanan är nöjesparkens hittills största satsning. Men tunneln är knepigare att bygga än tänkt.

I sommar får nöjesparken Liseberg i Göteborg ett nytt tillskott. Markarbetet för Valkyria påbörjades på Liseberg i december 2017, första rälsdelen var på plats strax efter årsskiftet och nu är bygget i full gång inför premiären senare i år. Berg-och dalbanan kommer att bli Europas högsta och längsta ”dive coaster” med en tunnel tre meter under marken.

För att bygga tunneln som banan dyker ned i har de grävt ut och fyllt 250 lastbilar med lera. I stället fylls utrymmet med betong från 75 betongbilar.

– Det är en två meter tjock betongplatta i botten på tunneln för att hålla den på plats. Eftersom vi bygger under vattnet så är den är fastborrad i berget under marken så banan inte ska lyfta av vattentrycket, säger Patrik Gillholm som är projektledare för Valkyriabygget i ett videoklipp på Facebook.

Den blöta leran är ett problem för arbetarna.

– Även om en lerig grund inte var något som avskräckte Liseberg från jättesatsningen så har det visat sig att tunnelbygget varit väldigt svårt, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till Expressen.

Banan blir 700 meter lång, 47 meter hög med ett 50 meter högt fall ner i en tunnel med en hastighet på 105 km/h. Varje pelare som Valkyria står på väger upp mot 600 kilo.

”Det häftigaste vi byggt hittills”

Attraktionen levereras av schweiziska berg- och dalbanetillverkarna Bolliger & Mabillard, som sägs vara ”the Rolls Royce” av berg- och dalbanor. Det är första gången Liseberg investerar i en attraktion från företaget. Valkyria är Lisebergs största investering och kostade cirka 300 miljoner kronor att bygga.

– Jag har jobbat på Liseberg sedan 1981 och varit med och monterat ett 20-tal attraktioner, senast var det Loke. Men Valkyria är nog ändå det häftigaste vi byggt hittills, säger Kenneth Carlsson, områdeschef för mekaniska avdelningen på Liseberg i ett pressmeddelande.

Läs mer: Halvtid i miljardbygget av nya jättehamnen

För dem som inte kan vänta på premiären och har tillgång till en Google Cardboard eller liknande VR-headset finns Valkyria att testa i VR.

En annan nöjespark i Sverige som inviger en ny attraktion i sommar är Furuviksparken. Den tidigare spökborgen har byggts om till en interaktiv "dark ride" i en mystisk borg. Genom att skjuta så många spöken som möjligt under åkturens gång samlar du poäng och kan tävla mot dina kompisar. "Spökjakten" blir den första attraktionen i sitt slag i Sverige.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer