Leken som lönar sig

2010-05-10 09:38  
Modell av märklintåg. Foto: Linda Forsell/Scanpix

Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta. Inte heller kartonger med gamla leksaker. Här kan finnas oanade rikedomar. I alla fall om barnen hellre lekt med något annat.

Har du en helt oanvänd gammal Märklinbil från tidigt 1900-tal i en originalkartong på vinden är du en vinnare i leksakssamlarvärlden. Du kan sälja din skatt för hundratusentals kronor.

- Kvaliteten har blivit mer och mer intressant. Förut kanske folk köpte lite skavda bilar och tyckte att det var okej, men i dagens läge ska sakerna vara oanvända, säger Mike von Matuska, som hållit på med leksaker hela sitt liv och bland annat varit chef för Leksaksmuseet.

- Det är tragiskt. En unge har en gång i tiden fått en leksak och aldrig lekt med den. Men det är det man betalar bra för och det är det som stiger i värde, säger han.

När Mike von Matuska började hålla leksaksaktioner i slutet av 1970-talet var han först i Skandinavien, men nu finns det flera. I maj har både Stockholms Auktionsverk och Auktionshuset Kolonn leksaksauktioner.

I dag driver von Matuska en samlarportal på nätet för alla sorters samlare.

På 1980- och 1990-talen gällde dock ännu högre priser. Då såldes en Steiffnalle för 1 miljon kronor, en Märklinbrandbil från 1910-talet för en kvarts miljon och en Käthe Kruse-docka (som är gjord av tyg) för 50 000 kronor.

- I slutet av 1980-talet när det mesta i konst- och antikvitetsvärlden drog i väg i pris blev även leksaker dyrare, säger Jan Wendin, intendent och leksaksexpert på Stockholms Auktionsverk.

Men även om priserna fallit sedan dess kan man fortfarande få flera hundratusen kronor för leksaker gjorda mellan åren 1880 och 1915.

För den som vill försöka hitta nutida leksaker som blir värdefulla i framtiden gäller det att ha leksaksnäsa.

Läs resten av artikeln på tidningen Affärsvärldens nätupplaga

Birgitta Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer