Längre rymdvistelse kan ge hjärnskador

2021-10-13 07:52  
Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild. Foto: AP/TT

Att vistas i rymden under en längre tid kan ge upphov till hjärnskador. Det visar en ny studie på fem ryska kosmonauter som tillbringat ett halvår på rymdstationen ISS.

En internationell forskargrupp, bland annat bestående av forskare från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ligger bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.

Biomarkörer analyserades

Fem manliga kosmonauter i 50-årsåldern deltog, skriver Sahlgrenska i ett pressmeddelande. Forskarna tog en serie blodprover – det första tjugo dagar före avfärd mot rymdstationen, och ytterligare tre under de första tre veckorna efter återkomsten.

Läs mer: Hon ser planeter födas i molekylerna – hundratals ljusår bort

I dessa prover analyserades fem så kallade biomarkörer, mätbara ämnen i kroppen, som indikerar hjärnskada. Tre av dessa visade sig vara betydligt förhöjda efter rymdvistelsen.

Efterlyser fler studier

"Detta är första gången som konkreta bevis på skador på hjärnans celler har dokumenterats i blodprover efter rymdresa", säger professor Henrik Zetterberg, en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.

Det är sedan tidigare känt att bland annat muskelmassa, benmassa, syn och bakterieflora påverkas negativt av längre rymdresor. Forskarna efterlyser nu ytterligare studier av hur hjärnan påverkas.

Mer om: Rymdfärder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer