Kina vill bygga ”stege” till Mars

2021-06-28 12:02  
Tidigare i år nådde Kinas rover Zhurong planeten Mars yta. Foto: TT/Zuma Press

Till 2033 vill Kina skicka taikonauter till Mars. Landet planerar också för bygget av en rymdhiss som kan skjuta ut människor och last i rymden i en kapsel. 

Wang Xiaojun är chef för China Academy of Launch Vehicle Technology, Kinas ledande rakettillverkare. I en intervju med det statligt ägda Global Times berättar han att landet inte bara jobbar på att skicka taikonauter till Mars till 2033. Kina jobbar också på att utveckla en rymdhiss, berättar Insider

Hissen beskrivs som ett leveranssystem gjort av kolnanorör (som är cylindrar uppbyggda av kolatomer). Tanken är att man med hjälp av detta system ska kunna skjuta ut både människor och last till rymdstationer, för en bråkdel av vad det kostar att göra i dag.

Exakt hur den här rymdhissen ska funka framgår dock inte, och inte heller hur den ska få människor hela vägen till den röda planeten. Men Xinhua News har tidigare i år publicerat en video som kan ge en fingervisning. I videon kan man se hur systemet skulle kunna fungera för transport till månen.

Läs mer: Träna din hjärna med Ny Tekniks klurigheter

Kina planerar för fem expeditioner till Mars, varav den första år 2033. 

Även Nasa planerar för att skicka en besättning till Mars under 2030-talet.

Ania Obminska

Mer om: Mars Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer