Kina bygger största sopugnen

2016-03-22 15:36  

En ny avfallsanläggning ska bränna 5 000 ton sopor per dag som omvandlas till el.

Utanför många storstäder i Kina finns enorma soptippar som ständigt växer och hotar miljön. Därför har landets regering beslutat att bygga 300 stora sopförbränningsanläggningar. Den som ska uppföras vid staden Shenzhen blir världens största i sitt slag och ska elda upp 5 000 ton sopor per dag vilket är omkring en tredjedel av stadens avfallsproduktion, skriver Discovery.

Energin för att driva själva anläggningen kommer från 44 000 kvadratmeter solpaneler placerade på taket. Men även förbränningen ska producera el som ska tillföras stadens nät. Dock i mindre mängder och anläggningen ses inte främst som en energianläggning utan en lösning på problemet med Kinas enorma sopberg.

Anläggningen blir inte heller speciellt miljövänlig då den kommer att släppa ut stora mängder koldioxid. Men alternativet att bränna avfallet direkt på soptipparna är enligt Discovery en mycket sämre lösning som skulle generera stora mängder metan och växthusgaser som är ännu farligare än koldioxid.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer